Nově vznikající příroda a nadšení z komunitního ducha: jaký byl loni první Sokolský běh republiky v Mostě a co se chystá letos?

Nově vznikající příroda a nadšení z komunitního ducha: jaký byl loni první Sokolský běh republiky v Mostě a co se chystá letos?

Ne každá obec, kde se nejen sokolové rozběhnou na říjnový státní svátek i tento rok, má s pořádáním závodu na oslavu 28. října dlouhou zkušenost. Třeba v Mostě se Sokolský běh republiky konal poprvé až loni. Jak se organizace závodu v severozápadním městě minulý rok vydařila, co chystají pořadatelé na letošní druhý ročník a proč stojí za to závod uspořádat? To a více se dozvíte z následujícího článku.

Michal Vavroch je ten, kdo primárně stojí za organizací Sokolského běhu republiky v Mostě. Jako vedoucí oddělení kultury a sportu na Magistrátu města pomáhal pořádat už dříve „Běh kolem jezera Most“, který se běžel poprvé už v roce 2010 také 28. 10. Nešlo však o oslavu republiky, jen o využití volného dne. „Impulsem bylo napouštění vody do vytěženého hnědouhelného lomu v místě někdejšího královského města Most. To trvalo několik dalších let a areál byl otevřen až v roce 2020. Takže závody byly jednou z mála příležitostí, jak se do místa dostat,” popisuje Michal.

Teprve v roce 2022 se pořadatelé tohoto závodu spojili se Sokolem, aby běhu kolem jezera dodali velkou přidanou hodnotu: poběží se na oslavu republiky! „Prvý ročník Sokolského běhu se maximálně povedl. Hlavní úlohu sehrálo počasí, bylo poměrně teplo a hlavně nám nepršelo. Mlha stoupající z jezera Most vytvářela zajímavé kulisy, chvílemi naopak vysvitlo slunce… Závodníkům se to také líbilo, proto hodláme akci zopakovat,” říká rozhodně Michal.

Michal Vavroch  předává medaile vítězům

A na co se mohou závodníci SBR letos v Mostě těšit? Určitě na zajímavou trasu. Poběží se opět vznikající přírodou u jezera Most, která je podle Michala rok co rok půvabnější. „Pro nás Mosťáky to bylo a stále je takové speciální místo,” vysvětluje. „Většina lidí lituje zániku starého města. Ale tím, že se rekultivace lomu povedla, jsme na areál současně hrdí.” Dlouhá trasa kolem jezera měří cca 9 km a zahrnuje i mírné převýšení při výběhu na vrcholky podél vody. I méně zdatní běžci mohou republiku oslavit pohybem na kratší trase 3,9 km bez kopců.

Při vzpomínání na loňský Sokolský běh republiky v Mostě vyzdvihuje Michal Vavroch hlavně atmosféru, která se blížila až komunitnímu duchu, a spokojenost běžců. Proto těm, kteří s organizací závodu ve své obci váhají, vzkazuje: „Uspořádejte letos akci klidně jen s nízkým počtem účastníků. Sokol vás v maximální míře podpoří materiálně i radou. Potom už stačí jen pár nadšenců ochotných investovat svůj čas, pár stolů a židlí, ideálně i skládací altán, a je to. Příště se poučíte z vlastních zkušeností a uspořádáte závod ještě lepší a větší!

Tak se nezapomeňte co nejdříve k pořádání Sokolského běhu republiky u vás přihlásit, více informací včetně odkazu k přihlášce najdete zde.

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel