Popáté na startu a zase chce být trochu lepší - příběh patnáctileté Mariany z Děčína

Popáté na startu a zase chce být trochu lepší - příběh patnáctileté Mariany z Děčína

Po spuštění registrací se všichni těšíme na nadcházející 5. ročník Sokolského běhu republiky. Výjimkou není ani patnáctiletá Mariana z Děčína, která letos závod na oslavu 28. října pohybem poběží už popáté. Jak hodnotí dosavadní ročníky, proč běhá od začátku raději hlavní závod než ten dětský i jak se proměnil její vztah k Sokolu, jehož zakladatel je děčínský rodák? I to se dozvíte z následujícího článku.

Mariana oslavila v květnu 15. narozeniny a letos to bude už pátý rok, co se zúčastní Sokolského běhu republiky v Děčíně, kde bydlí. Mladá běžkyně i přes svůj věk už od prvního ročníku akce běhá hlavní závod na 5 km. K tomu si někdy střihla i závod dětský. „Když mě na závod v roce 2019 poprvé upozornila mamka, která viděla nějaké plakáty u nás ve městě a událost na Facebooku, byla jsem nadšená,” vypráví dívka, které bylo tehdy 11 let. „Byla to první sezóna, kdy jsem začala běhat závody na 5 km, takže to pro mě byl zážitek, měla jsem radost z dobrého času i z umístění - že jsem se mezi dospělými závodnicemi a závodníky neztratila. Vzpomínám si, že mě bavila i atmosféra závodu, fandili nám i jiní sportovci, třeba členové děčínského basketbalového týmu,“ pamatuje na svou první účast.

A proč že běhá od začátku hlavní závod, který je primárně pro dospělé? „Už od mala jsem měla lepší výsledky na delších tratích, než které byly určené pro moji věkovou kategorii, jsem spíš vytrvalec,” usmívá se. „Takže na závodech, kde to pravidla umožňovala, jsem už pár let startovala na 5 km, tedy ‚dospělé trati'. Teď v 15 letech už to naštěstí není problém. Ale když jsou v rámci závodů i nějaké dětské běhy pro mou věkovou kategorii, většinou se zúčastním také.

Jako pravidelná účastnice Sokolského běhu republiky může jednotlivé ročníky porovnávat. „Trasa všech závodů byla myslím stejná, což je výhoda - vím, co mě čeká a také je u nás v Děčíně moc hezká. Sokolský běh mě baví pořád - poprvé to bylo samozřejmě speciální, v dalších ročnících už jsem věděla, do čeho jdu a snažila se hlavně zlepšovat,” říká mladá běžkyně. Na akci ji baví běh, závodění i že se potká se spoustou dalších běžců a společně si užijí sváteční den. Vloni se Mariana umístila na krásném 14. místě hlavního závodu v Děčíně.

Mladá slečna není žádný sportovní amatér, jak se dá z jejího dosavadního vyprávění snadno domyslet. Chodí na atletické tréninky, kde se věnuje právě především běhu. Také se účastní různých regionálních závodů v Děčíně a okolí, vedle Sokolského běhu republiky třeba Olympijského běhu.

I vztah ke sportu a Sokolu má u ní hlubší kořeny: „Dříve jsem znala Sokol jen z vyprávění babičky o tom, jak za mlada chodila cvičit. Ale zjistila jsem, že Sokolská jednota v Děčíně vede několik zajímavých sportovních a pohybových oddílů a kroužků, např. canicross, mažoretky, predator-workoutové tréninky, taneční školu atd. A samozřejmě - zakladatel Sokola Miroslav Tyrš je děčínský rodák,” dodává. I letos se Mariana plánuje Sokolského běhu republiky zúčastnit a těší se.

A co ty, máš už své místo na startovní listině na 28. října 2023 zajištěno? Registruj se zavčasu na svůj závod a oslav s námi výročí republiky pohybem!

 

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel