Oslav republiku, zasaď strom. Deset sokolských jednot se díky iniciativě ČEPS přidá 28. října k sázení lip

Oslav republiku, zasaď strom. Deset sokolských jednot se díky iniciativě ČEPS přidá 28. října k sázení lip

Oslavy výročí republiky budou letos skutečně pestré. Vedle samotných závodů Sokolského běhu republiky, jimiž nejen sokolové po celé České republice i v zahraničí oslaví státní svátek 28. října pohybem, se na deseti ze zapojených míst budou sázet lípy, naše národní stromy. Akce proběhne z iniciativy partnera České obce sokolské a Sokolského běhu republiky ČEPS.

„Rozvoj přenosové soustavy s sebou někdy přináší i úpravy krajinného rázu. Proto nás velice těší, že díky společnému projektu s Českou obcí sokolskou můžeme v regionech podpořit výsadbu nových stromů a zároveň do veřejného prostoru umístit lípy jako národní symbol,“ vysvětluje Martin Durčák, předseda představenstva ČEPS.

Organizátoři závodů tak s ČEPS dali hlavy dohromady a nápad na vysázení lip byl na světě. V letošním roce se k sázení lip přidalo 10 míst, kde se koná i Sokolský běh republiky. K sázení lip velkolistých i závodů Sokolského běhu republiky bude se na některých místech přidá i doprovodný program – v Lomnici nad Popelkou například výsadba proběhne ve 12:00 za doprovodu pěveckého sboru Bořivoj, který zazpívá státní hymnu a jiné písně, v Terezíně se mohou účastníci akce těšit na skákací hrad či uměleckého kováře.

Sázet se budou lípy velkolisté s obvodem 8–10 cm o výšce cca 3,5 metru. Živé symboly českého státu pak budou nově zdobit těchto 10 míst:

Písek

Komárov

Jablonec nad Nisou

Zlatá Olešnice

Ostrava

Libochovice

Terezín

Sokolov

Lomnice nad Popelkou

Jablůnka – Pržno

Těšíme se na bohaté oslavy 103. výročí naší republiky!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel