Mladý sokol trpí mozkovou obrnou. Adamovi pomohou účastníci Sokolského běhu republiky

Mladý sokol trpí mozkovou obrnou. Adamovi pomohou účastníci Sokolského běhu republiky

Plnit si sny a žít co nejvíce bez omezení, to je přání čtrnáctiletého Adama, nadějného sokola, který trpí dětskou mozkovou obrnou. Rodina by si pro něj přála rehabilitační pobyt s potřebnými léčebnými procesy. Ten vyjde každoročně na desítky tisíc, které rodina nemá. Nyní jí pomohou organizátoři Sokolského běhu republiky (SBR), a to společně se svými běžci.

SBR je postaven na silné myšlence oslavy založení republiky, která se šíří přes sokolské jednoty po celé republice. Dává dohromady lidi, kterým je blízký sport, občanství  a laskavost, což jsou hodnoty, které zastává Sokol. To jasně ukázal minulý ročník. I letos jsme se tedy rozhodli najít příběh, který si zaslouží podporu našich běžců. Udělat něco pro sebe samotného, oslavit založení svojí vlasti a ještě pomoci potřebným, to je skvělá příležitost!” říká Marek Tesař, iniciátor SBR. A hlavní organizátor závodů Martin Duka z T. J. Sokol Čertovka k tomu dodává: „Když jsme se o příběhu Adama dozvěděli, měli jsme jasno: tohle je kluk, který si zaslouží naší plnou podporu a finanční pomoc.

Adam je vášnivým sportovcem a nebrání mu v tom ani vážný handicap. Po narození mu totiž diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Se svým postižením se však on i jeho statečná maminka Hanka vypořádávají dobře. K pokrokům mu přispívá i aktivní styl života.

Chtěl bych ho ještě víc, bohužel mi toto postižení neumožňuje takový pohyb, jaký bych si přál. Mám problémy s chůzí, můj handicap je především na dolních končetinách - diparéza. Moje chůze je velmi těžkopádná, pohyb mi usnadňuje jízda na speciální tříkolce,” vypráví dojemně Adam. 

Kromě kola se snaží hýbat, jak to jen jde. Rád plave, neboť voda nadnáší a on se v ní cítí volněji. „Každý rok jezdím na rehabilitační pobyt na tři týdny k moři. Již od svých tří let jsem aktivním členem jabloneckého Sokola. Rád jsem chodil v rámci svých možností na cvičení, kde byla velká legrace. S postupem času mě začal bavit ping pong a chodil jsem k nám do sokolovny každý týden trénovat,” pokračuje. 

Všechny tyto aktivity však stojí nemalé finance. S těmi nyní rodině pomůže Sokolský běh republiky - každý jeho účastník může Adamovi pomoci finanční částkou nad rámec své registrace. Podobně již pořadatelé s běžci pomohli minulý rok bratru Šenkovi, kterému ničivá povodeň zničila dům. 

A jak ke svému handicapu přistupuje sám Adam, který je jinak velmi komunikativní? „Snažím se i svoji pasivní účastí věnovat se sportu. Nejvíce fandím hokeji, konkrétně libereckým Bílým tygrům. Chodím i na fotbal a s kamarády trénujeme bocciu - něco jako petanque pro lidi s tělesným postižením. Moje mamka je fyzioterapeutka, a proto mi kolo pořídila i domů.  V poslední době jsem začal rybařit, to mě opravdu chytlo. Celkově jsem rád, když se kolem mě něco děje. Nyní čekám na operaci nohou, která by mi měla zase o kousek pomoci. Jsem sokol a nevzdám to!

Takto vidí svůj příběh sám Adam. Se Sokolským během republiky jsme se proto rozhodli jemu i jeho mamince život usnadnit a přispět mu na nákladný rehabilitační pobyt, který si po operaci nohou jistě zaslouží. Navíc mu do doby konání běhu připravíme překvapení, které jako správný sportovec a fanoušek sportů určitě ocení. Nechte se překvapit i vy!

Pro Adamův rehabilitační pobyt bychom rádi nasbírali 40 000 Kč. Přispět může každý, kdo se registruje na Sokolský běh republiky 2021. Přímo v registračním formuláři každý účastník může zvolit, jakou sumou přispěje (50 Kč, 100 Kč, 150 Kč či 200 Kč). Celá takto vybraná částka bude následně použita právě jako příspěvek na Adamův rehabilitační pobyt.

Děkujeme všem, kteří se ke sbírce připojí!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel