V Jablonci se těšte na neobvyklou trasu centrem i výjimečnou atmosféru. Přečtěte si rozhovor s Jitkou Skalickou z tamní jednoty!

V Jablonci se těšte na neobvyklou trasu centrem i výjimečnou atmosféru. Přečtěte si rozhovor s Jitkou Skalickou z tamní jednoty!

Foto: Zuzana Bauerová
Jablonec nad Nisou se letos rozběhne k oslavě výročí republiky podruhé. Loni klasickou formu závodu překazila opatření, letos ale společně s Jitkou Skalickou z jabloneckého Sokola věříme, že vše proběhne, jak má. Přečtěte si rozhovor o tom, na jakou trasu a zážitky se běžci Sokolského běhu republiky v Jablonci nad Nisou mohou těšit.

Loni se Sokolský běh republiky v Jablonci nakonec uskutečnil formou individuální výzvy. Jak na minulý ročník vzpomínáte?

Loňský Běh měl být pro Jablonec premiérou. Doufali jsme, že organizace proběhne hladce. Forma individuální výzvy sice neumožnila oslavit vznik republiky společně, ale my jsme si tak mohli vyzkoušet pořádání Běhu „nanečisto”.  A, i když velmi omezeně, tak alespoň trochu jsme si zažili atmosféru sdíleného zážitku.

Jak myslíte, že závod proběhne letos, a jak se na něj těšíte?

Jsme optimisté! Přejeme si zažít letošní SBR jako společnou oslavu státního svátku, s rozcvičkou a hymnou na startu, a úsměvy spokojených běžců v cíli.

Na jakou trasu se mohou dospělí a malí závodníci letos v Jablonci těšit? Bude jiná oproti plánované loňské?

Vloni jsme doufali, že trasa vedená podle našich představ centrem města bude vyhovovat i účastníkům. Po konzultaci s běžci jsme ji pak mírně upravili. I letos tedy pětikilometrová trasa povede centrem města. V Jablonci to není zvykem. Sportovní klání se tu ve valné většině konají na sportovištích nebo u přehrady, případně v okolních kopcích. My bychom ale rádi, aby se v našem městě sportovalo i v centru! Nabízí se k tomu umístění naší sokolovny v jeho bezprostřední návaznosti a také hned vedle Tyršových sadů. Těmi povede trasa dětského běhu.

Co říkáte Vy osobně na myšlenku Sokolského běhu republiky, který spojuje sokolskou tradici, sport a výročí republiky?

Myšlenka oslavy vzniku naší republiky Sokolským během se mi moc líbí. Navázání na rozestavný běh sokolů a sokolek z roku 1919 je skvělou přidanou hodnotou.

Pro koho je závod Sokolského běhu republiky v Jablonci nad Nisou určený a co byste vzkázala těm, kteří nad účastí váhají?

Rádi bychom, aby se běh v našem městě stal spíš akcí pro všechny, kteří se chtějí alespoň symbolicky připojit. Naším cílem není jen uspořádat další závod pro poměřování výkonů. V Tyršově parku chceme vytvořit atmosféru důstojné oslavy výročí vzniku Československa a k té přispěje každý, kdo se zúčastní.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se, jak se Jablonec 28. října rozběhá v národních barvách! Na tento závod se přihlaste zde, kde se dozvíte i všechny informace. Přidejte se také k jablonecké události Sokolského běhu republiky na Facebooku!

Zpět na aktuality | Zpět na úvodní stránku

GENERÁLNÍ PARTNER

HLAVNÍ PARTNEŘI

PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

INSTITUCIONÁLNÍ PARTNEŘI

MEDIÁLNÍ PARTNEŘI

Dodavatelé

Pořadatel